12,5 jaar dirigent van Het Kraaiennest

WILLEM VINK 12.5 JAAR DIRIGENT

“Hoe heb je dit beleefd?” Of: “Wat vind je er zelf van?” Het zijn gevreesde vragen – gewoonlijk gepaard gaande met een hele brede grijns – uit de mond van onze dirigent Willem Vink, als hij vindt dat de shantyman-van-dienst het bij de repetitie tóch niet helemaal naar behoren heeft gedaan. We zouden het bij alle festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van Het Kraaiennest bijna vergeten, maar we vieren dit jaar nóg een jubileum. Want na de zomervakantie van 2007 trad Willem Vink aan als dirigent, als opvolger van René de Groot. Dat is dus nu, in de vroege lente van 2020, precies 12,5 jaar geleden, met andere woorden: een koperen jubileum! De invloed die Willem op ons koor heeft gehad in zo’n lange periode, kan moeilijk worden overschat. Om een beeld te krijgen vroegen wij enkele koorleden wat zij van onze dirigent vinden of, om hemzelf te parafraseren, hoe zij hem al die jaren hebben beleefd.

Bootsman Bob Kesting: “Willem zit ongeveer net zo lang bij het koor als ik. Zijn grootste gave is volgens mij dat hij in no time een nieuw liedje erin weet te krijgen. Ik weet best wat van muziek, maar ik sta met open mond te kijken hoe snel hij dat doet. Daarnaast is het natuurlijk een aardige vent. Misschien zou hij zelfs wel wat strenger mogen zijn voor de mannen.”

Kuiper en lid-van-het-eerste-uur Dirk van der Linde: “We konden 12,5 jaar geleden uit een paar kandidaten kiezen maar we waren unaniem vóór hem. Vanwege zijn uitstraling, en zijn wat lossere manier van dirigeren. Een shantykoor gaat tenslotte ook over plezier hebben. Ik heb nooit spijt van die keuze gehad. Willem is altijd vrolijk, voelt de sfeer goed aan. Hij weet wat hij wil, maar laat iedereen in zijn waarde. Dat vind ik echt goed aan hem.”

Kok Theo Hertog: “Ik vind hem heel standvastig. Hij wil het koor driestemmig houden, en dat doet hij prima. Het is bovendien een aardige man. Er zijn ook dirigenten die je op je donder geven als je iets niet doet zoals zij willen. Willem is niet zo. We hebben dus niets te klagen. Laten we gewoon nog maar 12,5 jaar met hem doorgaan!”

Dagman en aan-elkaar-prater Arie Vos: “Ik zie Willem vooral als een hele professionele dirigent. Daarbij zou een iets hardere hand van mij wel mogen. Zo nu en dan moet je nu eenmaal ook orde scheppen. Het is verder een prettig mens, die zijn werk zichtbaar met plezier doet. Maar hij is niet al te royaal met pluimen uitdelen. Als hij al eens een compliment geeft, dan zeggen we tegen elkaar: nou, nou, gaat het wel goed met hem?”

Barbier Frans Bos: “Voor mij is het een buitengewoon goede dirigent. We hebben als koor veel van hem geleerd, en ik individueel ook. Op sommige momenten kan hij best optreden en zijn mond opentrekken, vooral vóór de pauze, maar het is bij hem ook gezellig. Dat vind ik het juiste evenwicht.”