(Recente) optredens

Optreden met Rapalje was geweldig

“Edje! Edje! Edje! Edje!” Onze provoost – en voorzitter – Ed Nigg wist ook niet wat hem overkwam toen de zaal luidkeels zijn naam scandeerde, nadat hij als shantyman het wonderschone Fields of Athenry had afgesloten. Het was tekenend voor het enorme enthousiasme van het publiek bij ons optreden met de Keltische folkgroep Rapalje, zaterdagavond in zaal Capslock in Capelle aan den IJssel 0p 25 januari 2020.

Het optreden was tot stand gekomen dankzij afscheper Dick Heick, sinds vele jaren fan van de uit Groningen afkomstige band, die wist dat Rapalje, net als het Kraaiennest, dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert.

Rapalje heeft z’n eigen toegewijde ‘fan base’, en die was ’s avonds massaal – de zaal, met uitsluitend staanplaatsen, was met 300 man publiek zo goed als uitverkocht – naar Capelle afgereisd.

Daar had ons koor al een oefensessie met Rapalje achter de rug, alsmede een smakelijke maaltijd in de vorm van een kom chili con carne, vaardig bereid door  bandlid (!) William.

We moesten vervolgens even wachten, omdat er een misverstandje bleek over de precieze aanvangstijd van het optreden. Dat was voor ons minder erg dan voor sommige familieleden van Kraaiennest-zangers, van wie menigeen een half uur of langer buiten (bij een temperatuur van een graad of 3!) moest tandenklapperen. Verbeterpuntje, zullen we maar zeggen.

Maar het wachten en afzien werd ruimschoots beloond door het optreden dat vanaf half negen volgde. Ons koor trapte af. Zoals dagman en aan-elkaar-prater Arie zei:” “Wij vormen het voorprogramma. Normaal zijn we de hoofdact, maar dit is weer eens iets anders”. Uiteraard zongen we vooral uit ons Keltische repertoire, met evergreens als Caledonia, Go Lassie Go en The Ferryman. Dat viel meer dan goed bij de zaal, die massaal meezong.

De optredens van Rapalje en Rapalje plus Kraaiennest – waarbij ons combo met de band musiceerde alsof het een dagelijkse routine betrof – werd afgesloten door Drunken sailor, met konstabel Ton van ‘t Hoen als shantyman. Het is een wonder dat het dak van de zaal er niet af ging, want de show was inmiddels één groot feest geworden. Ook koorleden met heel veel zangjaren achter de rug zeiden dat ze nog nooit zo’n uitzinnig enthousiast publiek hadden meegemaakt.

Moe, voldaan en héél, héél laat keerden wij huiswaarts.


Nieuwjaarsbijeenkomsten voor de ouderen in Zuidplas, een drukke week voor Het KRAAIENNEST

In het kader van het 25-jarig jubileum heeft Het Kraaiennest een enkele optredens verzorgd voor de verschillende verzorgingstehuizen in de gemeente Zuidplas. Dit waren nieuwjaarsontmoetingen die waren georganiseerd door Welzijn Zuidplas en vonden plaats in Moordrecht, Zevenhuizen en in Nieuwerkerk a/d IJssel.

Het eerste optreden was op woensdag 15 januari 2020 in De Zespunt te Moordrecht. Het was een ochtendoptreden. Dit begon al ‘s morgens om 10.45 uur. De zaal van De Zespunt zat bijna helemaal vol. Er was nog maar een enkele stoel vrij. Dat was maar goed ook, want later kwamen wethouder Daan de Haas en onze nieuwe burgemeester Han Weber. Zij wilden natuurlijk ook het optreden van Het Kraaiennest bijwonen. Het werd een gezellige ochtend.

Op donderdagochtend was er het optreden vooral voor de bewoners van Moerkapelle. Dit vond plaats in dorpshuis Swanla te Zevenhuizen. Wellicht wat te vroeg, want het was helaas niet zo druk. Cherel Satijn, ouderenadviseur van Welzijn Zuidplas opende hier, net als de andere bijeenkomsten de ochtend. Ook wethouder De Haas sprak de aanwezigen weer toe. Ondanks dat het niet zo druk was, werd het toch heel gezellig.

——————————————————————————–

Optreden tijdens de ‘snertwandeltocht’ in Zevenhuizen

Het eerste optreden in 2020 was op zaterdag 4 januari tijdens de Snertwandeltocht in Zevenhuizen. Met enkele duizenden deelnemers stond deze wandeltocht in het teken van 75 jaar vrijheid. Wij hebben gezongen in het gebouw van de roeivereniging bij de Koning Willem Alexander roeibaan  aan de Rotte.
Na het afleggen van de loopafstand konden de deelnemers de medailles ophalen in het gebouw. Een drukte van jewelste. Bij onze binnenkomst was de Paradise Big Band nog aan het spelen. Tegen het einde van hun optreden was het spontane verzoek van de dirigent of we gezamenlijk met de band het laatste nummer wilden uitvoeren. Een bijzondere ervaring het alom bekende lied van Vera Lynn, Till we meet again, te zingen met de Big Band. Een surpise voor ons en voor het publiek en …….. wie weet voor herhaling vatbaar.
Daarna hebben we nog twee sessies gezonden voor de wandelaars die intussen in het bezit waren van hun welverdiende medaille. Een succesvol eerste optreden in het nieuwe jaar. Met dank aan de organisatie van de snertwandeltocht voor de goede organisatie.


Het Kraaiennest en The Fureys uit Ierland

Op vrijdag 29 november 2019 traden in theater Swanla te Zevenhuizen The Fureys op, de wereldberoemde Ierse Folkgroep. Ter gelegenheid van het komend 25-jarig bestaan van Het Kraaiennest heeft het koor op de 29e november o.a. enkele nummers gezamenlijk uitgevoerd met The Fureys en  enkele nummers uit het repertoire van The Fureys ten gehore gebracht.


Familie- en donateursdag 2019: één groot feest

Wat een dag! De editie 2019 van de Familie- en Donateursdag van Het Kraaiennest, tegelijk ook het officiële begin van het jaar waarin wij ons 25-jarige jubileum vieren, was één groot feest.

In de geheel uitverkochte theaterzaal van Swanla zong ons koor met volle overgave zowel oude successen als nieuw ingestudeerde nummers. Zoals een van de gasten, die nooit eerder het Kraaiennest had zien optreden, vaststelde: “Wat was dit superleuk om mee te maken. Het plezier spatte er gewoon van af!” Het waren niet alleen de tenoren, baritons en bassen die er een muzikaal spektakel van maakten. Alle lof verdient ook ons geïnspireerd spelende combo, voor de gelegenheid versterkt met panfluitiste Marike Kamphuis en violist Jan Willem van de Kamp, die meespeelde alsof hij dat al jaren deed.

Maar daar bleef het niet bij. Bij enkele nummers waren het doedelzakspelers en trommelaars van Saint Andrew Pipe Band die op geheel eigen wijze hun  robuuste bijdrage leverden. Om de eerder genoemde gast nog eens te citeren:       ”Zo, die mannen weten wél hoe ze een entree moeten maken, zeg!” En de Keltische stroom die door het repertoire van het Kraaiennest loopt werd nog eens extra kracht bijgezet door het optreden van de charmante zussen Rosalie en Madelief, die zich hebben gespecialiseerd in Ierse dansroutines en al dansend de harten van heel wat Kraaiennesters sneller deden kloppen.

Dagman Arie Vos praatte op de van hem bekende geestige manier de nummers aan elkaar; hij had er verder geen enkele moeite mee de gehele zaal op de benen te krijgen voor de gymnastiek die hoort bij de klassieker “Ameland”. De zaal deed ook voluit mee met het laatste nummer, Ketelbinkie 2.0. Nou ja, laatste nummer … het publiek eiste een toegift, en die kwam dan ook, in de vorm van de gedragen evergreen “Amazing grace”, waarbij pipers, trommelaars en danseressen nog één keer lieten zien, waarom zij zulke waardevolle extra’s vormden.

Zoals dat hoort bij de Familie- en Donateursdag van Het Kraaiennest, werd het optreden voorafgegaan en gevolgd door een maaltijd, respectievelijk een broodjeslunch en, toepasselijk genoeg, een “captain’s dinner”. Hulde voor beheerder Fred de Kreek van Swanla en zijn team, die alles uit de kast hadden gehaald om zo veel hongerige gasten tevreden te houden!

———————————————————————————————————

Bijzonder optreden van het koor op 4 mei 2019 in Zevenhuizen

In Hart van Holland was het volgende te lezen over de medewerking van shantykoor Het Kraaiennest aan de herdenkingsdienst op 4 mei in de hervormde kerk in Zevenhuizen:

“Bijzonder was het optreden van shantykoor Het Kraaiennest. Speciaal voor de herdenking bracht het als mannenkoor twee liedjes ten gehore, waarvan koorlid Aad Wijtman de teksten had bewerkt. Allereerst zong het koor Niets te verliezen’. Dit lied heet oorspronkelijk ‘Niets te kiezen’ en komt uit de musical Ciske de Rat. Het tweede lied was ‘Oh Freedom’.

Zowel door de organisatie als de aanwezige bezoekers werd deze verrassende deelname van het shantykoor aan de herdenkingsdienst bijzonder op prijs gesteld.

Hier kunt u het nummer Oh Freedom beluisteren.