Optreden tijdens Sail Scheveningen

Sail op Scheveningen

Sail op Scheveningen 2019 is het eerste grote Tall Ship evenement dat op Scheveningen wordt georganiseerd. Het komt niet vaak voor dat een echt groot zeilschip de haven van Scheveningen aandoet. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een hele vloot van grote zeilschepen tegelijkertijd de haven van Scheveningen binnenloopt. Toch is dit nu gebeurd. Scheveningen is de finish-haven van de Tall Ship Liberty Regatta. De Regatta startte in Rouen in Frankrijk.

De schepen in de haven kunnen alle dagen door het publiek bezocht worden. De bemanning is dan aanwezig om bijzondere dingen te laten zien en verhalen te vertellen over het leven aan boord.

Op deze eerste dag van “Sail op Scheveningen”, 20 juni, voeren de schepen de havens van Scheveningen binnen. De zogenaamde ‘Sail in’. Shantykoor Het Kraaiennest was uitgenodigd om de binnenvarende schepen een zingend welkom te heten. Om 09.30 uur vertrok de bus al van Swanla. Na enige omzwervingen en een kruip-door-sluip-door route kwamen we op onze plaats van bestemming aan. Op dat moment waren er nog maar een paar tallships afgemeerd.

Toen wij om 12.00 uur met onze eerste sessie begonnen zagen we steeds meer schepen de haven binnenlopen. Een prachtig gezicht. Ook trokken we heel wat publiek dat enthousiast meedeed. Tijdens deze sessie was het nog een beetje fris en bewolkt, maar daarna brak de lucht steeds meer open en was er meer blauw te zien.

Naarmate de middag vorderde kwamen er behalve meer schepen ook meer toeschouwers en de kade van de haven van Scheveningen stroomde vol publiek. Dat kon je tijdens onze tweede sessie goed merken, want er waren al heel wat meer toehoorders bij ons. De schepen konden door het publiek ook bezocht worden en het was heel leuk om te zien dat zij van het schip af kijkend naar ons bleven luisteren.

De derde sessie was ook een succes en het werd steeds drukker. Er waren zelfs toeschouwers die alle drie de keren dat wij optraden speciaal naar ons kwamen luisteren. Het was intussen prachtig weer geworden en het was op de schepen en op de kades rond de havens een drukke gezelligheid. Om ongeveer 16.00 uur waren wij uitgezongen en de installatie ging de bus weer in.

Het duurde even voordat we Scheveningen en Den Haag uit waren en dat we de weg richting Rotterdam en natuurlijk Zevenhuizen weer hadden gevonden. Het was inmiddels spitsuur en aardig druk. In Zevenhuizen werden we afgezet bij restaurant Main Street. Daar genoten we aan het eind van deze lange dag van een heerlijk tapas diner. Daarna gingen we, zoals dat heet, moe maar voldaan weer naar huis.