Muzikale vertelling Nova Zembla

In juni 2010 is het idee ‘geboren’ om ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het koor iets bijzonders te doen. 

Wat is de inhoud van de muzikale vertelling
Aad Wijtman, lid van het koor heeft op basis van het bekende boek: Het behouden huis, De overwintering op Nova Zembla, een muzikale vertelling geschreven. In twee bedrijven wordt het verhaal op het toneel door 13 leden van het koor ten uitvoer gebracht.  Het volledige koor ondersteunt met speciaal geschreven Nova Zembla liederen de muzikale vertelling.

 

Wie werken er aan mee

In de muzikale vertelling  zijn 12 Nederlandstalige liederen opgenomen, waarvan de teksten refereren aan de gebeurtenissen  zoals beschreven in het boek. Bij de uitvoering van Nova Zembla wordt het koor ondersteund door een orkest van 10 muzikanten. Het vaste combo van Het Kraaiennest uitgebreid met accordeonisten, een drummer en een toetsenist van het accordeonorkest Con Brio uit Oudenhoorn. Dit orkest staat onder de professionele leiding van Joop Kluin. Joop Kluin is de accordeonist bij Het Kraaiennest.

 


 

Het Kraaiennest schittert in Nova Zembla

Zaterdag en zondag, 27 en 28 november 2010 bracht shantykoor Het Kraaiennest met veel succes de muzikale vertelling ‘Overwintering op Nova Zembla’ in theater Swanla te Zevenhuizen.

Al 15 jaar zingt shantykoor Het Kraaiennest haar shanties vol vuur en overtuiging. Naast het zingen van deze shanties, zocht het koor een nieuwe uitdaging. Deze vond zij in het brengen van deze muzikale vertelling, geschreven door Aad Wijtman, die werd geïnspireerd door het boek ‘Het Behouden Huys’, de overwintering op Nova Zembla, door A.D. Hildebrand. Het beschrijft de tocht van Willem Barentsz, die opdracht krijgt van de VOC om via het Noorden een nieuwe weg naar Indië te vinden. De tocht die uitmondde in het stranden van het schip ‘De Hoop’ op Nova Zembla en de overwintering aldaar.

Vanaf augustus werd wekelijks meerdere keren geoefend en dat resulteerde uiteindelijk in een tweetal voorstellingen in een uitverkocht theater. Alle leden van het shantykoor schitterden in hun rol. Dramatische taferelen werden afgewisseld met zeer komische momenten.

Het werd een wervelend optreden met een 12-tal liedjes, shantyleden ontpopten zich tot ware acteurs en de vele decorwijzigingen gaven het geheel een extra dynamiek.  

Een daverend applaus van het publiek was de dank aan het koor voor de maanden van hard werken. Maar benadrukt moet worden dat dit resultaat nooit mogelijk was geweest zonder de medewerking van vele, vele mensen die het koor ondersteunden, zoals het orkest ‘Con Brio’, de kleed- en schminkploeg, de dirigent, regisseur, toneelmeesters, souffleuse, de mannen van het licht en geluid etc. etc. En uiteraard ook de sponsoren die mede door hun financiële bijdrage dit geheel mogelijk hebben gemaakt.